Homo Ludens 2008.
Itt egy játékról van szó, ami már egy ideje foglalkoztatott; apró képbe komponált tárgyakkal kifejezni valamit.

Ebből történet soha nem áll össze, de mégis olyan címek jutottak az eszembe, mint képregény, egy regénynek az illusztrációi, vagy maguk a szereplők: a bárány és a katona, egy katona, két katona, de olyan is van, hogy combat vagy fikció.

A dolognak hivatkozásaiból sok is van meg nincs is, azt hiszem, hogy rendszeresen feltűnnek ilyen képek kis vagy nagy méretben, kis bábukkal vagy nagyokkal. Már a 20-as évektől láttam babákat talán Man Ray fényképezett apró mozgatható fa manökeneket, Baksa-Soós Jancsi egy egész terepasztalt rendezett be Fehérváron, persze ennek ahhoz sincs semmi köze, de ott van Somogyi Győzőnek az ólomkatona mániája, szóval csupa gyerekes "trip", aztán mindenki vérmérséklete szerint megmagyarázza, ha komolyan veszi: talán ez a homo ludens.

Ami a technikát illeti, azon is el kellett gondolkodnom, hogy melyik műfajon belüli médiumot válasszam a "fényképezéshez", mert azért ma már megváltozott a helyzet, amióta digitalizálódott a fotózás. Már nem evidens, hogy fényképezőgépbe filmet tesz az ember és onnantól kezdve minden a dolgok törvénye szerint működik - ide értve még az attól elválaszthatatlan invenció is.

Virtuálissá vált ez a dolog. Előre kitalált. Emiatt a világításon is el kellett gondolkodnom és úgy láttam, hogy legjobb lenne, ha az is virtuális lenne. A lapszkennerre esett a választásom - mint világító testre - Godard egy régi megjegyzéséből kiindulva, miszerint a (játék)filmben - itt természetesen a fotográfiában - a fény sehonnan sem jön és sehová sem megy. Digitális segédeszköz. Műfaj keletkezett már évekkel ezelőtt: az elektrográfia. Mindenféle gépekkel, fénymásoló, xerox, fotokópiázó etc. masinákkal készített képek köre, amit most aztán a digitális világ beemelt a művészeti összképbe.

A Vass Gyűjteményre komponált kiállításom egy részét ez inspirálta.


Elérhetőség

Kovács Endre
Loki út 24.
H-8226 Alsóörs
Lakás: 06 87 447 226
Mobil: +36 30 274 8171


Loki út nagyobb térképen való megjelenítése
Látogatók: (2011.08.20.) free counters