Squat Theatre 1977-78.Andy Warhol's Last Love


Pig, Child, Fire

A KASSÁK STÚDIÓTÓL ANDY WARHOL UTOLSÓ SZERELMÉIG -
Kovács Endre fotói a Ludvig Múzeumban

"Fiúk, lányok gyolcsba öltözve rúgják, csípik, harapják egymást, lihegnek, izzadnak...” – idézte fel egy máig ismert, nagy tekintélyű kritikusi hang idegenkedéssel vegyes érdeklődéssel az általa látottakat 1969 végén.
Több mint három évtizeddel ezelőtt Halász Péter és Koós Anna a budapesti Egyetemi Színpad társulatából kiválva, a zuglói Kassák Művelődési Házban megalapítják a Kassák Ház Stúdió amatőr színházi csoportját, amely évekkel később New Yorkban Squat Theatre néven foglalja el helyét a világ legjelentősebb avantgárd színházi vállalkozásai között. Hosszas évek közös munkáját és „együttélését” követően a csapat a kilencvenes évekre felbomlik. Halász Péter a Squat Theatre-ből kiválva megalapítja a Love Theatre társulást, majd Budapestre hazatérve átveszi a Városi Színház vezetését, ahol továbbra is a korszak főbb színházi áramlataival dacolva hozza létre produkcióit.
Kovács Endre fotográfus a társulat 1969-es megalakulása óta kíséri figyelemmel a színház tevékenységét. Próbák és előadások során fényképek százait készíti, résztvevője és tanúja a Kassák Stúdió mindennapjainak, jelen van a fontosabb eseményeken, majd a betiltást követően is folyamatosan dokumentálja a Szobaszínházba, az undergroundba vonuló társulat produkcióit.


Jelenet az Andy Warhol utolsó szerelme című előadásbólPig, Child, Fire! Gengsztertörténet: Halász Péter–Bálint István, Rotterdam 1977Május elseje. Az akasztófa építése. Happening, Can Togay – Márton János, Nancy, 1971

1974-ben Kovács és a Kassák Stúdió útjai rövid időre szétválnak. Az ekkor 27 esztendős fényképész elhagyja Magyarországot és Lausanne-ban telepszik le.
1976-ban – a kelet-nyugati enyhülés jegyében – a hatóságok engedélyezik a társulat néhány tagjának kivándorlását, így „Bundinak” – ahogy barátai nevezik Kovács Endrét – párizsi, rotterdami és New York-i látogatásai alkalmával ismét lehetősége nyílik, hogy megörökítse a társulat életét.
Az együttes megalakulása óta erős vonzást gyakorolt a legkülönfélébb emberekre, így a színház körül kialakult baráti kör egyszeriben volt nézője, rajongója, inspirátora és kritikusa az előadásoknak. Egyesek tudatosan, tevékenyen vettek részt a munkában, mások élvezték a társulatot körülvevő szabad és szolidáris légkört. Voltak, akiket személyes rokonszenv vonzott, esetleg saját munkájukhoz találtak inspirációt, és voltak, akik itt kerestek menedéket a politikai diktatúra szűkös mindennapjai elől. És persze voltak besúgók is…
A közvetlen és tágabb környezettel való folyamatos, esetenként bensőséges kommunikáció a társulat működésének lényegi alkotóelemévé vált.
A kiállítás kuriózuma, hogy a fotók „belülről” kísérik végig egy kivételes színházteremtő vállalkozás állomásait, emellett tekintélyes helyet kapnak közöttük a fényképész magán-archívumának darabjai. Bemutatásra kerül a társulat Kassák Stúdió-korszaka, a nancyi fesztivál, a párizsi fellépések,a Szobaszínház periódusa, a Squat Theatre külföldi előadásai, valamint az Andy Warhol utolsó szerelme című New York-i darab során készült felvételek.

Elérhetőség

Kovács Endre
Loki út 24.
H-8226 Alsóörs
Lakás: 06 87 447 226
Mobil: +36 30 274 8171


Loki út nagyobb térképen való megjelenítése
Látogatók: (2011.08.20.) free counters